Glosar

Earle H. Spaulding

Dr. Earle H.Spaulding, Departamentul de Microbiologie, Facultatea de Medicină, Temple University Medical Center, Philadelphia, Pa. El a definit clasificarea instrumentelor în cadrul etapelor necesare pentru cercul de reprocesare și mentenanță.

Clasificarea Spaulding clasează toate articolele utilizate în timpul unui tratament pe trei niveluri, pentru a se asigura că acestea beneficiază de un reprocesare adecvată. Cele trei niveluri sunt "critic", "semicritic" și "non-critic", în funcție de contactul, de exemplu, cu pielea, sângele sau mucoasele.

Vă recomandăm să consultați întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale producătorului, precum și normele dumneavoastră locale bazate pe această clasificare.

Cercul lui Sinner

Cercul lui Sinner a fost inventat în 1959 de Dr. Herbert Sinner. Acesta a lucrat pentru compania germană Henkel. El a sintetizat cei patru factori: chimic, mecanic, timp și temperatură care constituie principiul de bază al curățării și care determină succesul igienizării.

Validarea

Validarea este o procedură documentată pentru obținerea, înregistrarea și interpretarea rezultatelor necesare pentru a se stabili caracterul constant al unui proces de obținere a unui produs care respectă specificațiile prestabilite. (Sursa: EN ISO 15883; (ISO/TS 11139)

Coroziune - corodare

Corodarea este definită ca fiind degradarea distructivă și involuntară a unui material, cauzată de mediul înconjurător. Din nefericire pentru metale, aproape toate mediile pot provoca coroziune într-o anumită măsură, deoarece starea de coroziune este cea mai stabilă (în chimie). Un tip frecvent de coroziune este rugina, care se găsește pe structurile din fier și oțel. În acest tip de coroziune, fierul reacționează cu oxigenul pentru a forma compuși de oxid de fier.

Prion

O formă anormală a unei proteine, în mod normal inofensive, care se găsește în creier și care este responsabilă de o varietate de boli neurodegenerative fatale ale animalelor, inclusiv ale oamenilor, numite encefalopatii spongiforme transmisibile.

Pirogeni

Substanțele proteice și polizaharidice numite pirogeni, eliberate fie de bacterii sau virusuri, fie de celulele distruse ale organismului, sunt capabile să ridice termostatul și să provoace o creștere a temperaturii corpului. Febra este un indicator extrem de semnificativ al bolii.

Sepsie

Sepsia ar trebui definită ca o disfuncție de organ, care pune în pericol viața, ca urmare a unui răspuns perturbat al gazdei la infecție.

Decontaminare

Asigurarea siguranței unui obiect, a unei persoane sau a unei zone, pentru personal neprotejat, prin îndepărtarea, neutralizarea sau distrugerea oricărei substanțe periculoase.

Microorganism

Microorganismele includ toate organismele unicelulare și, prin urmare, sunt extrem de diverse. Se numesc microorganisme pentru că pot fi detectate cu ajutorul unui microscop și nu sunt neapărat dăunătoare.

Sistem barieră sterilă

Un ambalaj minim care reduce la minimum riscul de pătrundere a microorganismelor și permite prezentarea aseptică a conținutului steril la punctul de utilizare. (Sursa: EN ISO/TS 11139: 2018)

Reziliență - microbiană

Reziliența microbiană descrie rata de recuperare a comunității microbiene după o perturbare.

Rezistență - antibiotic

Rezistența la antibiotice apare atunci când microbii, cum ar fi bacteriile și fungii, dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a-i distruge. Aceasta înseamnă că microbii nu sunt uciși și continuă să se dezvolte. Infecțiile cauzate de microbii rezistenți la antibiotice sunt dificil și, uneori, imposibil de tratat.

Testarea proteinelor

Scopul testării proteinelor (o metodă de măsurare validată) este de a determina cantitatea sau concentrația de proteine.

SAL (Nivelul de Asigurare a Sterilității)

Din punct de vedere matematic, Nivelul de Asigurare a Sterilității (SAL) constă din probabilități. Producătorii de dispozitive medicale își proiectează procesele de sterilizare pentru un SAL extrem de scăzut, cum ar fi 10−6, ceea ce înseamnă șanse de 1 la 1.000.000 a unei unități nesterile.

Infecție încrucișată

O infecție încrucișată apare atunci când microorganismele dăunătoare se transferă unui pacient, prin intermediul unei alte persoane, sau al instrumentelor medicale.

Microbi

Tipuri de microbi: bacteriile, virusurile, fungii și protozoarele.

ID 50 (Doza infecțioasă 50%)

Doza infecțioasă (ID) de microorganisme care va determina îmbolnăvirea a 50% dintre persoanele expuse.
ID50 variază foarte mult, de la 10 organisme pentru Shigella dysenteriae la 106–1011 pentru Vibrio cholerae.

CFU

O unitate formatoare de colonii (CFU) este definită ca fiind un singur microorganism viabil, care poate produce o singură colonie.

SICPS

Precauții Standard de Control al Infecțiilor: Măsurile de precauție standard sunt menite să reducă riscul de transmitere a agenților patogeni transmisibili prin sânge și a altor agenți patogeni, atât din surse recunoscute, cât și din surse nerecunoscute. Acestea reprezintă nivelul de bază al măsurilor de precauție pentru controlul infecțiilor care trebuie utilizate, cel puțin, în îngrijirea pacienților. Vă recomandăm consultarea SICPS naționale.

Transmisibile prin sânge

Mediul de transmitere este sângele.

Valoarea D

Timpul de reducere zecimală (valoarea D) este timpul necesar, la o anumită temperatură și în anumite condiții, pentru a reduce o populație microbiană cu o zecimală, respectiv 90%.

Reducere logaritmică

Din punct de vedere matematic, logaritmul (log) este un termen care desemnează puterea la care poate fi ridicat un număr, de exemplu: 3 log sau 103. În controlul infecțiilor, reducerea logaritmilor exprimă eficacitatea unui proces sau a unui produs în ceea ce privește reducerea agenților patogeni. O reducere de un ciclu logaritmic echivalează cu o reducere de o zecimală sau cu o reducere de 90%, deci scade puterea cu unu.

Denaturare

Un proces prin care proteinele își pierd structura moleculară și, prin urmare, funcționalitatea din starea lor nativă din cauza unui stres extern (căldură, compuși organici și anorganici).

Imunizarea

Imunizarea este procesul prin care sistemul imunitar al unei persoane este stimulat pentru a se proteja împotriva bolilor infecțioase ulterioare, de obicei, prin administrarea unui vaccin.

Managementul postexpunere

Managementul postexpunere este o parte integrantă a controlului infecțiilor, în cazul în care personalul medical a fost expus neprotejat la o sursă infecțioasă, și poate conține profilaxie postexpunere, consiliere psihologică etc.

Norme legale

ISO

International Organization for Standardization - Organizația Internațională pentru Standardizare

EN

Standardele europene (EN) sunt documente care au fost ratificate de una dintre cele 3 organizații europene de standardizare, CEN, CENELEC sau ETSI. Acestea sunt concepute și create de toate părțile interesate printr-un proces transparent, deschis și consensual. ... În esență, standardele se referă la produse, servicii sau sisteme

EN ISO 15883-1:2006/Amd 1:2014

Termodezinfectoarele - Partea 1: Cerințe generale, termeni și definiții și teste.

EN ISO 15883-5:2005

ISO/TS 15883-5:2005 include testele și metodele care pot fi utilizate pentru a demonstra eficacitatea de curățare a echipamentelor de termodezinfectare (WD) în conformitate cu seria de standarde ISO 15883.

EN ISO 15883-6:2011

ISO 15883-6:2011 specifică cerințe speciale pentru termodezinfectoarele (WD) destinate utilizării atunci când nivelul de asigurare a dezinfecției este necesar poate fi obținut prin curățare și dezinfecție termică (A0 nu mai puțin de 60) și nu necesită păstrarea unei înregistrări automate independente a proceselor critice.

EN ISO/TS 11139:2018

Anterior ISO/TS 11139:2006; Acum ISO 11139:2018
Acest document definește termenii din domeniul sterilizării produselor de îngrijire a sănătății, inclusiv a echipamentelor și proceselor aferente

EN 13060:2018

EN 13060:2014+A1:2018 - Acest standard european specifică cerințele de performanță și metodele de testare pentru sterilizatoarele cu abur de mici dimensiuni și pentru ciclurile de sterilizare.

EN ISO 17664:2017

EN ISO 17664:2017 specifică cerințele privind informațiile care trebuie furnizate de către producătorul de dispozitive medicale pentru procesarea unui dispozitiv medical, care necesită curățare urmată de dezinfecție și/sau sterilizare, pentru a se asigura că dispozitivul este sigur și eficient pentru utilizarea sa prevăzută.

EN ISO 11607: 2019

Prezentul document specifică cerințele și metodele de testare pentru materiale, sistemele de tip barieră sterilă preformate, sistemele de tip barieră sterilă și sistemele de împachetare destinate menținerii sterilității dispozitivelor medicale sterilizate în fază terminală până la punctul de utilizare.

EN 285:2015

Definește cerințele și testele relevante pentru sterilizatoarele cu aburi de mari dimensiuni, utilizate în principal în domeniul sănătății, pentru sterilizarea dispozitivelor medicale și a accesoriilor acestora conținute în unul sau mai multe module de sterilizare.

ANSI/AAMI ST 55:2016

Standardele naționale americane ANSI și Asociația pentru Avansarea Instrumentației Medicale® (AAMI) Sterilizatoare cu abur de masă. Acest standard stabilește cerințele minime de construcție și performanțe pentru sterilizatoarele cu abur de masă de mici dimensiuni din SUA

EN 1276:2019

Standardul EN 1276 specifică un test de suspensie pentru a stabili dacă un dezinfectant chimic sau un antiseptic are sau nu acțiune bactericidă. Produsele bactericide sau antimicrobiene sunt produse fabricate pentru a controla și a combate anumite populații de microorganisme patogene.

EN 13704:2018

Dezinfectanți chimici. Test cantitativ în suspensie pentru evaluarea acțiunii sporicide a dezinfectanților chimici utilizați în domeniul alimentar, industrial, casnic și instituțional.

Cărți Albe

Transmiterea Hepatitei B

Ambalaje umede după sterilizare: Vă afectează?

Contaminarea bacteriană a instrumentelor dentare

Conceptul Cercului lui Sinner

Scopul dezinfectării

Lanțul infecțios

Ce rol joacă apa în reprocesarea instrumentelor

Uscarea - de ce

Inspectarea instrumentelor în timpul reprocesării

Împachetarea instrumentelor înainte de sterilizare

Ambalaj umed, după sterilizare: contează acest lucru?

Reducerea continuă a microbilor în fluxul de lucru

Depozitarea produselor medicale sterilizate

Corodarea instrumentelor este adesea subestimată

Notițe privind transmiterea infecției

Sterilizarea cu abur – eficientă și sigură pentru persoane și mediul înconjurător

Urmărirea instrumentelor în circuitul de reprocesare

Dezinfectarea manuală și eficiența ei

Este necesară dezinfectarea sau sterilizarea?

Curățarea: O etapă crucială în fluxul de lucru de reprocesare a dispozitivelor și instrumentelor medicale

Reducerea termică - distrugerea microorganismelor

Logaritm, exponențiere și legătura lor cu microorganismele

wh.com video.wh.com
© 2012-25

#PeopleHavePriority